You are here:  / Aktualno / Uncategorized / Članek “PARADIŽNIK PARADAJZ” – objavljen v reviji »Ona« dne 27.05.2014

Članek “PARADIŽNIK PARADAJZ” – objavljen v reviji »Ona« dne 27.05.2014

Članek novinarke Nike Vistoropski »Paradižnik paradjz«, ki je bil v torek, dne 27.05.2014 objavljen v reviji »Ona« (priloga časopisa Delo, sreda 28.05.2014), je bil sprejet z odobravanjem (povezava do članka – članek str. 1, članek str. 2).

Mnogi odrasli, ki so šli skozi postopke za pridobivanje izvedeniškega mnenja, so nam posredovali svoje pozitivno odzive na članek, tudi v pričakovanju še dodatnega odziva Združenja. Seznanili smo jih s tem kakšne so bile naše aktivnosti na tem področju do sedaj. Seveda pa v sodelovanju z njimi, razmišljamo tudi katere korake, v korist otrok, sprejeti v bodoče.

NAŠ ODGOVOR VSEM, KI SO NAM POSLALI POZITIVNE ODZIVE NA ČLANEK:

Spoštovani,

Najlepša hvala za vaša pisma in spodbudne besede na članek novinarke Nike Vistoropski.

Tudi sami smo z veseljem prebrali članek omenjene novinarke ter ji tudi pisali, saj članek pravzaprav povzema naše razmišljanje, doživljanje in izkušnje v povezavi z delom mnogih izvedencev. V članku smo prepoznali kritiko obstoječega stanja in potrebo po spremembah.

V našem delu  smo prepoznali močno potrebo po spremembah na področju izvedenskega dela ter smo na tem področju izpostavili nekatera vprašanja s katerimi smo naslovili različne institucije, s čimer smo upali, da bomo vnesli določene spodbude k spremembam. Spodaj vam podajamo kronološki pregled te komunikacije:

Naš dopis je izhajal iz osnovnih zahtev, ki jih določa zakonodaja, ki opredeljuje sodne izvedence.  Ob tem smo izpostavili tudi vprašanje glede prostora izvajanja izvedenskega dela- nikjer ni jasno opredeljeno ali so dogovorjeni za tovrstno delo, ki poteka v institucijah z institucijo, zelo malo izvedencev ima lastne prostore; glede časa opravljanja izvedenskega dela (ki je plačljivo), kot samostojna dejavnost in poteka pogosto v rednem delovnem času sodnega izvedenca. Saj je s tem čas, namenjen uporabniku, zelo kratek.  Tovrstna dejstva nas lahko dodatno napotujejo k dvomu  glede  kakovosti izvedenosti strokovnih mnenj oziroma strokovnosti sodnih izvedencev.

Vprašanja smo naslavljali na:

–          dne 24.2.2011 na Ministrstvo za gospodarstvo (Tržni inšpektorat)

–          dne  9.3.2011 na Ministrovo za pravosodje

–          dne 31.3.2011 na Ministrstvo za finance (Davčna uprava Republike Slovenije)

–          dne  5.4.2011 Pobuda parlamentarnim strankam za podajo poslanske pobude glede vprašanja delovanja sodnih izvedencev za področje spolnih napadov na otroke – odzvala se je le ena parlamentarna  stranka (Slovenska nacionalna stranka)

–          dne  12.5.2011 na Zbornico kliničnih psihologov Slovenije glede sistematičnosti izobraževanja sodnih izvedencev; pri čemer nismo dobili odgovora.

–          dne  19.5.2011 na Ministrstvo za zdravje

Dne 19.9.2013 smo poročali tej isti novinarki o slabem delu sodnih izvedencem na področju spolnih zlorab otrok, na osnovi česar je bil sicer objavljen članek v tej isti reviji, vendar nas v smislu potrebne kitičnosti takrat ni zadovoljil.

In glede na celotno situacijo smo lani maj 2013 povabili v Slovenijo znanega norveškega kliničnega psihologija Haldor Øvreeide, ki je predstavil delo sodnih izvedencev na Norveškem.

Tega istega kliničnega psihologa smo povabili tudi letos (predavanje bo 2.9.2014 v Ljubljani), saj nam je preostalo le to, da skušamo z izobraževanji vplivati na drugačen pristop sodnih izvedencev.

V popolnosti se strinjamo z vami, da napisanega članka ne smemo spregledati oziroma ravno nasprotno, to je lahko le dodatna spodbuda za naša prizadevanja.

Glede na vse navedeno, še posebej pa spodbudo s sedanjim člankom in seveda z vašimi pismi, menimo, da je nujno potrebno nadaljevati aktivnosti in verjamemo, da nam lahko pomagate z idejami, predlogi in sploh načini, kako bi se bolj uspešno spopadli s tem problemom.

V upanju na vaše sodelovanje vas lepo pozdravljam,

S spoštovanjem,

Katja Bašič

predsednica Združenja

 

LEAVE A REPLY

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si