You are here:  / Pomembne vsebine / Otrokom prijazno pravosodje

Otrokom prijazno pravosodje

Smernice Odbora ministrov Sveta Evrope za otrokom prijazno pravosodje

17. novembra 2010 je Odbor ministrov Sveta Evrope sprejel Smernice Odbora ministrov Sveta Evrope za otrokom prijazno pravosodje v sklopu programa »Gradimo Evropo za otroke in z njimi«. V začetku spremne besede je zapisano, da v praksi pravosodje ni vedno prijazno do otrok in mladine in s smernicami želijo to spremeniti.

»Ločitev, posvojitev, preselitev, nasilje. V današnjih časih lahko vsak otrok na tak ali drugačen način pride v stik s pravosodnim sistemom. Za mnoge od njih je to zelo neprijetna izkušnja, vendar bi lahko bilo in moralo bi biti drugače, če bi se le odpravile številne ovire in vzroki nepotrebnih stisk.

Čeprav so temeljna načela uspešno določena tako na mednarodni kot na evropski ravni, ni mogoče reči, da je pravosodje vedno prijazno do otrok in mladine. Otroci in mladi so v neposrednem odzivu na obsežno posvetovanje, ki ga je organiziral Svet Evrope, dejansko spregovorili o splošnem nezaupanju v sistem in poudarili številne pomanjkljivosti, kot so zastrašujoče okolje, pomanjkanje starosti primernih informacij in pojasnil, preslab pristop do družine in predolgi ali, ravno nasprotno, prehitri postopki.

Svet Evrope je sprejel smernice za otrokom prijazno pravosodje ravno zato, da bi zagotovil, a bo pravosodje vedno prijazno do otrok ne glede na to, kdo so otroci ti ali kaj so storili. Ker je prijatelj nekdo, ki s tabo lepo ravna, ki ti zaupa in ki mu lahko sam zaupaš, ki posluša, kaj mu govoriš, in ki ga sam poslušaš, ki te razume in ki ga sam razumeš, in ker pravi prijatelj premore pogum, da ti pove, kdaj si v zmoti, in ti stoji ob strani ter ti pomaga poiskati rešitev, bi si moralo tudi otrokom prijazno pravosodje prizadevati za to, da bo ravnalo v skladu s temi ideali.«

 

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si