You are here:  / Aktualno / Stiki pod nadzorom za vsako ceno

Stiki pod nadzorom za vsako ceno

Žalosten otrok

Trend, da se stiki pod nadzorom med otrokom in osumljenim staršem, kadar gre za sum spolne zlorabe, izvajajo za vsako ceno, je na žalost globoko zakoreninjen v praksi sodišč in ob podpori centrov za socialno delo. Celo kadar otroci jasno izražajo nestrinjanje s stiki, in žal se to vidi tudi v njihovih reakcijah pred in po stikih (izkazujejo slabost, povišano temperaturo, bolečine v trebuhu, bruhanje, jokanje, kričanje, zavračanje oblačenja, protestiranje,…), se te izraze stisk otrok ne upošteva, medtem ko se krivdo za vedenje otrok vali na matere, ki naj ne bi otroke ustrezno pripravile na stik. Namesto zagotavljanja varnosti, kakor tudi seveda največje koristi otrok v smislu okrevanja, se s siljenjem v stik žrtve še dodatno oškoduje. Upajmo, da se bodo s časoma tudi mnenja o koristnosti stikov za vsako ceno spremenila, saj tudi strokovnjaki iz cenjenih institucij, navkljub zakoreninjenemu trendu pogosteje ugotavljajo, da so lahko, ne samo stiki ali stiki pod nadzorom, temveč celo posredni stiki s storilcem nasilja, škodljivi za otroka in povzročajo nadaljnjo travmatizacijo žrtve.

Prejeli smo mnenje, ki je žal še vedno eno izmed redkih in jasno kaže na neprimernost stikov za vsako ceno, v tem primeru tudi posrednih stikov.

Strokovno mnenje, januar 2017

»Na podlagi klinično-psiholoških pregledov smo ugotovili, da je otrok travmatiziran, čustvene težave so se izražale s strahom, jezo, žalostjo, z »bolečimi« spomini, otrok je imel zmanjšan občutek varnosti, izražal je potrebo po zaščiti in podpori in se čustveno zelo navezoval na mamo.

Po naših opažanjih je prišlo do poslabšanja, ko je imel otrok posredne stike z očetom v prostorih centra za socialno delo, kjer je s tem podoživljal stresno izkušnjo. Otrok je tedenske stike neugodno doživljal, saj je bil to tudi poseg v njegov dnevni ritem (da mora iti na stike, da mora hiteti s krožki, raje bi bil s prijatelji).

Na splošno velja, da otroci potrebujejo različna časovna obdobja, nekateri leto ali dve, drugi pa daljše obdobje (nekaj let) psihoterapevtske obravnave za svoje travmatizirajoče izkušnje. Možno pa je tudi, da nekateri otroci te občutke nikoli ne predelajo.

V danem primeru je potrebno pri otroku preverjati, ali se že lahko sooča z intenzivnimi negativnimi čustvi in v kolikšni meri ta čustva ogrožajo občutek varnosti, zato je potrebno otroku omogočiti čas, da travmo čustveno predela. Ob psihoterapevtskemu vodenju otroka in svetovanju mami, smo opažali, da se je otrok nekoliko umiril, še vedno pa je v občutku varnosti negotov, določene vsebine ga še vedno vznemirijo, pojavlja se še nekaj neugodnih simptomov.

Otrok potrebuje možnost, da se umakne od travmatizirajočih vsebin in zmanjša občutek strahu, da se bi mu neugodne izkušnje ponovile. Na podlagi povedanega menimo, da otrok za svoj osebnostni razvoj potrebuje varno, neogrožajoče in stabilno okolje, kar pomeni, da osebni stiki z očetom oziroma tako »intenzivni« posredni stiki, ki so potekali na centru za socialno delo, otroku niso v korist«.

Ob takšnem redkem mnenju, ki nas morda lahko navdaja z upanjem, da se bodo začeli pogledi na korist otrok končno spreminjati in omogočati otrokom hitrejše okrevanje, pa opozarjamo, da v danem primeru postopek poteka že od septembra 2013.

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si