You are here:  / Aktualno / Nasveti “psihoterapevta”

Nasveti “psihoterapevta”

 

deklica in srcek

V Združenju smo ogorčeni nad prispevkom o sumu zlorabe in nasvetu »psihoterapevta«, ki smo ga zasledili na spletni strani Onaplus. Po nasvet se je na revijo oziroma njeno spletno stran obrnila mama 12-letne hčerke, ki je bila v preteklosti že zlorabljena s strani dedka, sedaj pa je mama izrazila zaskrbljenost in obup, saj je hčerka povedala, da jo je tudi mamin novi partner nadlegoval.

Najprej moramo izpostaviti dejstvo, da je na prvem mestu vedno zaščita in varnost otroka. V kolikor je hčerka izrazila občutje, da je bila nadlegovana, potem je vloga vsake matere oziroma starša, da otroka nemudoma zaščiti in prepreči  nadaljevanje dejanj, ki bi pri otroku poglabljala tako občutje.  Z drugimi besedami povedano, je potrebno vzeti otrokovo sporočilo resno in upoštevati njegova občutja. Pomembno je, da starš sliši otrokova sporočila in v njih ne dvomi,  saj to lahko vodi v zanikanje otroka. Kakršnokoli izpraševanja otrok v smislu resničnosti njegovih pričevanj, bi poleg zanikanja vzbujalo še občutke krivde, da je otrok sam kriv za nastalo situacijo. Spodbujanje prelaganje bremena za občutek nadlegovanosti na ramena 12-letnega otroka, na način, da ji mati razjasni morebitna občutja, ki naj bi bila povezana s preteklo zlorabo, je strokovno nedopustno in povsem v nasprotju z načeli psihoterapevtske dejavnosti! In ravno s takimi dejanji, ki jih lahko razberemo iz »nasveta«v Onaplus, bo strojena nepopravljiva škoda za otroka, kakor posledično tudi za nadaljnje družinske odnose.

Čudi nas, da o tako kompleksni tematiki odgovarja »psihoterapevt«, ki očitno o dinamiki spolne zlorabe sploh nima ustreznih znanj. Domnevni strokovnjak povsem spregleda, da je spolna zloraba v prvi meri oblika nasilja in ne spolnost v ožjem pomenu besede, saj storilec z dejanjem najprej zadovoljuje svoje potrebe po moči in obvladovanju. Zadovoljitev storilca je v zlorabi svoje moči nad drugo osebo in ne v goli potešitvi spolne potrebe. Pisec odgovora več kot očitno ne pozna nekontaktne spolne zlorabe, ko med storilcem in otrokom celo ne pride do fizičnega kontakta (na primer vsiljevanje golote storilca, opazovanje otrok med umivanjem, fotografiranje), a vendarle gre za zlorabo. Ravno zato so tako pomembni občutki žrtve, da je nekdo prestopil meje in posegel v njen intimni prostor. In kadar otrok izpriča, da je določeno dejanje doživel kot prekoračitev meja lastne intimnosti, potem ne more biti dvoma, da je bilo nadlegovanje storjeno!

Verjamemo, da je materi hudo in težko, da je razpeta med zaščito otroka in čustvi do partnerja, vendar mora poslušati otroka in dati ustrezno vrednost izpričanim občutjem, ne pa otroka zasliševati in mu »razlagati« kaj naj bi moral občutiti. Omenjeni »psihoterapevt« je v letošnjem letu tako že drugič javno svetoval bralkam revije na način, ki krivdo za nasilna dejanja storilca prelaga na samo žrtev,  s čimer v javnosti normalizira nasilništvo in neposredno škoduje žrtvam nasilnih dejanj. Odgovornim osebam na Oniplus, reviji, ki naj bi bila namenjena ženskam, ob tem podajamo v razmislek pobudo, da bi morda s takšnim »strokovnjakom« prekinili sodelovanje.

Povezava na prispevek OnaPlus

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si