You are here:  / Aktualno / All / Naš odziv na članek, ki govori o nasilju v šolah in vrtcih

Naš odziv na članek, ki govori o nasilju v šolah in vrtcih

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/three-pupils-of-primary-school-go-hand-in-hand-boy-and-girl-with-school-bags-behind-the-back-beginning-of-school-lessons-warm-day-of-fall-back-to-school-little-first-graders_1285037.htm">Designed by Freepik</a>

photo by freepik

 Članek na 24ur.com: Učiteljici, ki je grobo zlasala šestošolca, pisni opomin pred odpovedjo

Veliko nasilja, ki se dogaja po šolah in vrtcih, ni prijavljenega policiji ali Centrom za socialno delo, kot tudi ni prijavljeno nasilje       nad otroki v družini, ki je zaznano skozi psihične in fizične poškodbe otrok. Kljub obstoju Pravilnika o obravnavi nasilja v družini za vzgojno-izobraževalne zavode, ki že sedaj jasno določajo dolžnosti  pedagogov in vzgojiteljev-ic in kompetence ravnateljev-ic ter nadaljnje ukrepanje vodstev institucij o obveščanju Centrov za socialno delo pa tudi policije v primeru sumov kaznivih dejanj, se vse pogosteje srečujemo ravno z neporočanjem in zNašadrževanjem informacij v okviru šole ali vrtcev. Ravnatelji in ravnateljice kot odločujoči akterji o tem se, navkljub lahko drugačnemu mnenju pedagogov in vzgojiteljev, pogosto odločajo, da informacij ne bodo  posredovali policiji ali Centrom za socialno delo, ki so nosilci zaščite otrok in glede na svoje kompetence in naravo svojega dela edini lahko v ustrezni širini obravnavajo ogroženost otroka.

To smo že večkrat izpostavili, toda še vedno se soočamo s pritiski s strani nekaterih vodstev  nad vzgojitelji (celo z izgubo službe) z namenom, da informacije ne gredo izven institucije. To ni delovanje v korist otrok, temveč so več kot očitno odločitve vodstev bolj usmerjene v imidž institucije ali v izogib soočanju s starši, katere bi morali o tem tudi obvestiti. Ustrezno strokovno delo nikoli ne bi pogojevalo takšnih odločitev.

 

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si