You are here:  / Aktualno / All / Zapis žrtve spolne zlorabe

Zapis žrtve spolne zlorabe

Pisala nam je žrtev spolne zlorabe, ki opozarja na pomanjkljivosti v slovenski zakonodaji in sistemu, ki bi v primeru izboljšave lahko veliko prispeval k zmanjšanju spolnih zlorab slovenskih otrok in mladostnikov.

” Ob prijavi spolne zlorabe sem izvedela, da je bil storilec iz bližine Slovenske Bistrice prepoznan kot pedofil v Angliji in Bolgariji. Ob vstopu v Slovenijo je bila slovenska policija obveščena, da je v našo državo vstopil pedofil. Seveda slovenska javnost ni o tem mogla izvedeti ničesar, dokler ne bi storil prvega kaznivega dejanja in bil zanj obsojen. In ga je storil. Še več. Imel je več kot dobro priložnost, da ponovi spolne zlorabe, saj si je pri nas odprl obrt, ker izvaja alternativne oblike zdravljenja, tudi masaže. Slišala sem, da so pedofili nagnjeni, da kazniva dejanja spolnih zlorab ponavljajo tudi potem, ko so že prestali zaporno kazen. Če bi jaz pred 8 leti, ko se mi je zgodila zloraba, vedela, da imam opravka s pedofilom, se mi spolna zloraba ne bi zgodila. Tako pa je storilec dobil svojo priložnost, da ponavlja zlorabe še v Sloveniji. Prepričana sem, da nisem edina njegova žrtev, le drugi se še niso opogumili, da bi o tem spregovorili. Tu torej vidim nujne izboljšave v zakonodaji. Da bi bili Slovenci obveščeni, s kom imamo opravka in s tem bi bile  zavarovane mnoge potencialne žrtve, ter da si človek z oznako pedofila, četudi samo v tujini, ne bi mogel v Sloveniji odpreti obrti. Sedaj pa lahko žrtve izdamo le kraj bivanja storilca in nič več. Pa še to je samo kurativa. 

Druga stvar, ki sem jo opazila je prav tako zaskrbljujoča. Sodni postopek od ustne ovadbe, torej prijave spolne zlorabe do same obsodba lahko traja več kot leto dni. In v tem času lahko storilec pobegne ali še dalje v okviru svoje obrti izvaja spolne zlorabe. To bi mu moralo biti preprečeno.

Slovenska zakonodaja se mora spremeniti in postati učinkovitejša v boju proti spolnim zlorabam. Tako lahko preventivno zmanjšamo število spolnih zlorab, ki jih v Sloveniji ni malo. Seveda se tega ne zavedajo ljudje, ki spolne zlorabe niso doživeli, zato je naloga nas žrtev, da o tem spregovorimo!”

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si