You are here:  / Aktualno / All / Kraj dogajanja – osnovna šola

Kraj dogajanja – osnovna šola

Težko je verjeti, toda dejstvo je, da so  takšni dogodki in odzivi, ki minimalizirajo oz. sploh ne prepoznajo nasilje, možni tudi s strani vzgojnih institucij. Sprašujemo se ali se šola zaveda, ne samo sporočila obema vpletenima otrokoma, temveč sporočila, ki ga sprejmejo vsi otroci te šole.

Kraj dogajanja- osnovna šola. Deklici stari 14 let,  naj bi deček (13 let star), tako kot želijo videti na tej šoli, izkazoval svojo »ljubezen«.

»Stalno se mi vnaša v faco« pravi deklica in pojasni, da to pomeni, da se ji čisto vsili v njen osebni prostor, s celim telesom, tik do obraza, da jo pri tem otipava po zadnjici  ali drugih delih njenega telesa. Vodstvo šole  je fanta  v poskusih  izničenja  tega problema celo   poimenovalo  »balkanski romantik«,  vse v želji, da prepričajo  zunanje opazovalce, in družino deklice, da je njegovo vedenje,  zgolj izraz  njegove  »spolne vznemirjenosti« in deklica seveda  ni žrtev.

Učenka je o tem psihičnem nasilju in otipavanju  s strani  sošolca  večkrat opozarjala  odgovorne odrasle  na šoli, toda njena opozorila niso bila vzeta resno. Ko  po  dolgotrajnem nasilju , ki je trajalo kar nekaj mesecev, ni zmogla več,  ga je nekega dne, ko ji je ponovno v bližnjem telesnem stiku potegnil z roko po obleki  od mesta njenega spolovila, proti obrazu, ga je klofnila!

 Groza! Nasilje! Učenka dobi vzgojni opomin in  prepoved  udeležbe na končnem šolskem  izletu!

Sošolka, ki je bila v času tega dogodka prisotna, je vključila snemanje s telefonom, v trenutku  ko je videla, da je deklica po otipavanju s strani dečka znorela in tako posnela zgolj klofuto, ki jo je deklica dala dečku! Šola je objavo na instagramu zaukazala učenki izbrisati, sama pa je posnetek presnela! 

Šola je imela tako »dokaz«! Posnetek in sporočilo šole  je jasno; deklica je nasilna !   

S prikazovanjem  posnetka so poleg  institucije CSD in policije (katere se žal niso opredeljevale do nasilja) na skupnem sestanku  prepričevali  tudi  nas, po tem, ko  so se po pomoč obrnili  starši dekleta, ki niso več videli pomoči in podpore šole za ustavljanje nasilja, ki ga je deklica trpela.

 Odzvali smo se s podporo deklici, ob prepoznani nuji  njenega  samoobrambnega vedenja,  in njenim staršem (ki so povedali, da ne odobravajo reakcije hčerke, toda, da preprosto ni zmogla več). Toda  to je postala borba, borba  v kateri šola v popolnosti  ščiti dečka, ne želi poimenovati  njegovo  ravnanje kot nasilje  temveč govori o »spolnem vznemirjanju« fanta, deklica pa  je za njih  edina nasilna  in z  dodatno stigmatizacijo in blatenjem nje in družine  (je slaba učenka, se tudi zlaže, oče ji ni dober vzor, idr.) te svoje trditve utrjujejo.

Šola je sicer morala razveljaviti   vzgojni opomin, ki ga je izrekla deklici,  zaradi »postopkovnih napak«!  Seveda se kazen odvzema pravice, da ni šla na končni izlet, ne da preklicati!

Deček s strani šole ni bil prepoznan niti kot psihično niti kot spolno nasilen in  tako ni dobil s strani šole nobenega ukrepa, seveda se je udeležil tudi zaključnega šolskega izleta!  

Takšni  so odzivi vzgojne institucije, kar šola je,  julija 2018 na psihično in spolno  nasilje !  

 

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si