You are here:  / Aktualno / All / Na skupnem dogovoru o stikih

Na skupnem dogovoru o stikih

Dejstvo je, da so institucije zelo rigiden  sistem in da je njihovo spreminjanje na mnogih  področjih dolgotrajno. Toda  nespreminjanje , neprilagajanje , neupoštevanje novih znanj in pravic tako otroka kot staršev,  je na področjih kjer se instituaije  soočajo s problemi otrok vedno  ne samo v škodo otrok, temveč  otroke  to tudi  ogroža.

Že leta 2011 smo s strani Združenja opozorili na nujnost  pravil, ko gre za izvajanje stikov »pod nadzorom« ali tudi samo ko gre za dogovore o stikih  v prisotnosti  strokovne delavke. Z dopisom št. 01700-4/2006/351, z dne 30.03.2011, se je MDDSZ v obvestilu CSD-jem o« priporočilih glede izvajanje stikov« zavezalo, »da bodo na ministrstvu začeli pripravljati predlog podzakonskega predpisa glede izvajanja stikov pod nadzorom«. Svojih zavez do sedaj niso realizirali. Stanje meseca julija 2018 kaže aktualni primer:

Na skupnem dogovoru, ki ga je predlagal oče otroka (domnevni osumljenec) in je potekal na CSD-ju , v zvezi  možno izvedbo  stikov z otrokom  še pred odločitvijo sodišča, je bila  mati  kooperativna, pričakovala pa je ,da se bodo upoštevala vsaj nekatera njena pričakovanja; da  bo stike spremljala socialna delavka z vso občutljivostjo  do morebitnih manipulacij otroka, da  otrok ne bo sam  z očetom, domnevnim osumljencem , da  oče ne bo sam vozil otroka na WC, da otroka ne bo fotografiral, ali  da stik npr. nebi  potekal  tako, da bo igra z otrokom , ki jo bo spodbudil oče ( npr. skrivanje) , ki je hotel stike na prostem, izven vidnega polja socialne delavke. Že ta  pričakovanja matere, da se to zapiše v dogovor o stikih , so bila za strokovno delavko  moteča in neuslišana. Vsekakor pa mati ni pričakovala, da bi bil lahko problem sam čas stikov, zato je bila ne samo presenečena, temveč ogorčena nad  nebčutljivostjo strokovne delavke, ki je čas stikov določila 

  • Od 14.00 do 16 ure- to je čas, ko je  otrok v vrtcu še pri popoldanskem počitku , najmanj pa v času od 14- 15 ure , spi,
  • Ki ni hotela slišati prošnje matere, da  bi  enega od stikov prestavili, kajti tistega dne je imel otrok ob 17.00 uri izvedenca,( stik naj bi seveda potekal od 14 do 16.00 ), do katerega bi  mati s hitro vožnjo  potrebovala najmanj  tri četrt ure , če ne bi bili zastoji v prometu, 
  • Ki ni hotela prestaviti evalvacije stikov samo za 1 dan, kajti  tistega dne, ki ga je določila, je imela uporabnica že redni letni dopust!

Zakaj smo ogorčeni- zato ker  izpostavljen primer potrjuje pogosto prakso , da  se vedno znova upravičena pričakovanja mater opredelijo kot  nadležne , neupravičene  zahteve ; matere bi morale jemati v službi  proste ure ali dopuste, za izvedbo stikov, prav tako je  s strani strokovnjakov pogosto neupoštevan ritem otroka  in  njegove potrebe po počitku, in v konkretnem primeru   ni bila niti mati niti otrok deležen toliko empatije  in razumevanja, da je  dan, ko mora otrok po stiku še k izvedencu  za  otroka  napor ( da ne govorimo o varnostnem tveganju zaradi vožnje pod vplivom pritiska), ter da je vsak dan dopusta izkoriščen z otrokom v največjo korist otroka.

Nekorekten, neobčutljiv, uradniški odnos  institucije, ki bi morala biti v svojem delovanju  in delu njenih strokovnjakov  vedno usmerjena v »največje koristi otrok«!  Res mislimo, da je že čas za spremembe!

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si