You are here:  / Domov / Miti in dejstva

V zvezi s spolno zlorabo otrok nas še obvladujejo mnogi  miti oziroma prevladujoče »resnice« ter  nas  zavajajo, ne zavedajoč se, da so vedno le v korist  storilcev spolnih zlorab:

 

Neznane osebe so najbolj nevarne V 85 % primerov je storilec član otrokove ožje, širše družine ali nekdo, ki ga otrok pozna in mu zaupa.
Zlorabljajo samo pedofili. Manjši del storilcev spolnih zlorab je pedofilov, torej oseb, pri katerih gre za  spolno nagnjenje do otrok.
Ženske ali matere na zlorabljajo Tudi ženske so storilke spolnih zlorab.
Žrtve so samo deklice, po navadi najstnice. Žrtve so deklice in dečki, razkrivajo pa se spolne zlorabe  od dojenčkov dalje, pri čemer je  starost razkritih žrtev od 3 do 6 leta starosti  zelo pogosta.
Storilci zlorabljajo ali samo deklice ali samo dečke Na odločitev storilca za spolno zlorabo otroka ne vpliva spol otroka.
Spolna zloraba otroka je le enkraten pojav. Spolna zloraba je najpogosteje ponavljajoče se ravnanje in lahko traja več let.
Spolna zloraba otroka je običajno povezana s fizičnim nasiljem. To je redko, storilec zlorabi nerazumevanje, odvisnost in nemoč otroka, ter ga pridobi   z obljubami, podkupovanjem, govorjenjem o ljubezni in prefinjenimi pritiski .
Pri spolni zlorabi otroka gre za spolni odnos z otrokom Ta način spolne zlorabe je redkejši , najpogosteje  gre za vse druge oblike kršitve spolne nedotakljivosti otroka.
Če bi se zloraba dogajala mojemu otroku, bi jaz to vsekakor vedel oziroma bi mi otrok  povedal. Otroci težko, če sploh, povedo, da so bili zlorabljeni. 56,7% otrok o zlorabi ne pove nikomur. Otroci težko (nekateri celo nikoli) ne razkrijejo spolne zlorabe. Raziskave pa kažejo, da je od 43% otrok, ki so spregovorili , kar  36% otro o tem povedalo materam.Starši  so lahko tudi zadnji, ki o tem  izvedo.
Otroci velikokrat lažejo o spolni zlorabi Če gre za lažne obtožbe, je to  najpogosteje problem odraslih in ne otrok.
Otrok je storilca vpletal  v spolna ravnanja Za zlorabo ni nikoli kriv otrok, temveč odgovorni odrasli.
Če prijavim zlorabo mojega otroka, bo to zanj še težje. Edino s prijavo prekinemo nadaljnjo zlorabo in otroku omogočimo varnost ter  okrevanje.
Saj otrokom nič ni. So tako majhni, da pozabijo. »Kadarkoli mi spomin nanese na otroštvo je v ospredju spomin na spolno zlorabo«-sporočila odraslih, preživelih žrtev spolnih zlorab v otroštvu.
Spolna zloraba otroka je redka izkušnja. Raziskave ugotavljajo, da je več kot 30 % otrok žrtev spolnih zlorab.

SPOLNA ZLORABA OTROKA je NEKAJ, KAR SE mene NE TIČE

Ni res ! ŽRTEV JE žal LAHKO TUDI VAŠ OTROK!

 

 

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si