You are here:  / Domov / Kako stopiti na pot okrevanja

KAKO STOPITI NA POT OKREVANJA, ČE SI PREŽIVEL SPOLNO ZLORABO V OTROŠTVU

Odrasle, preživele žrtve spolne zlorabe v otroštvu se s posledicami spolne zlorabe lahko soočajo tudi v odraslosti, nekatere lahko tudi celo življenje. Ravno preko prepoznavanja in raziskovanja vzrokov teh posledic se mnoge žrtve začenjajo  spominjati spolne zlorabe iz otroštva.

Posledice spolne zlorabe lahko zaznamujejo celotno življenje žrtve, ohromijo življenjske, razvojne potenciale osebe, otežujejo možnosti kognitivnega razvoja, vzpostavljanja socialnih stikov in osebnih odnosov.

Nekatere posledice spolne zlorabe s katerimi se soočajo odrasle, preživele žrtve spolne zlorabe in so lahko tudi del iztočnic za njihovo  prepoznavanje;

Jeza (gnus, sovraštvo), krivda, sram, strah (na splošno, nerazložljivo), anksioznost, nezaupljivost do ljudi, agresivnost, problemi v družinskem življenju, težave z odnosi, nihanje razpoloženja, težave pri telesnih dotikih (strah pred dotiki), težave pri spolnosti, nesprejemanje svojega spola, svojega telesa, strah pred moškimi, občutek nepovezanosti s svojim telesom, nizko samospoštovanje (nezaupanje vase, negotovost, naivnost), zaprtost vase, nezmožnost postavljanja meja, ginekološke težave, samopoškodovanja, potreba po nadzoru, kontroli, perfekcionizem, promiskuiteta/spolna zavrtost, psihosomatske težave, motnje prehranjevanja (anoreksija, bulimija, ortoreksija), obsesivno kompulzivne motnje, odvisnosti (hrana, alkohol, droge, odnosi, delo, igre na srečo), psihiatrične težave (depresije, psihoze, nevroze), nočne more, sklonjena, nesamozavestna telesna drža, oblačenje v plasteh, pretirana ustrežljivost, zavzemanje za druge, strah pred telesnimi pregledi pri zdravniku, pretirano sočustvovanje idr. Posledice so zapisane na osnovi poročanja udeleženk samopomočnih skupin Združenja.

 

Toda okrevanje je mogoče! Proces okrevanja je lahko življenjski proces, zanj je potrebna vztrajnost in krepitev moči s pomočjo oseb katerim zaupate, vas slišijo in poslušajo, ter so vam blizu.

Obiskovalke skupine za samopomoč  so si edine v tem, da je bil najpogostejši razlog za krepitev  posledic zlorabe in njihovo nemoč za premagovanja le-teh, izostanek takojšnje podpore in pomoči.

Ne samo, da  jim  kot otrokom niso prisluhnili, niso jih slišali  tudi če so o tem govorili,  odrasli so problem minimalizirali, potiskali v ozadje, ga zavestno podcenjevali, spregledovali! Niso bile deležne podpore in pomoči takrat, ko so jo najbolj potrebovale.

Kljub temu, da se je zloraba  prenehala, so še vedno znova čutile potrebo po čustveni, verbalno  izrečeni  podpori in resničnem udejanjanju le-te. Ker tega niso bile deležne to podporo še vedno iščejo.

Na poti okrevanja vam lahko pomagamo tudi na Združenju proti spolnemu zlorabljanju. Nudimo vam individualna svetovanja ter samopomočno skupino, na kateri se lahko prijavite preko brezplačnega telefona 080 2880 ali preko elektronske pošte spolna.zloraba@siol.net.

 

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si