You are here:  / Aktualno / APEL!

APEL!

Apeliramo na slovensko javnost naj nas podpre v zahtevah po spoštovanju pravic žrtev različnih  oblik nasilja, še posebej izpostavljamo otroke, ki se žal nadaljuje tudi z nasiljem nad njimi s strani institucij  ali tekom  različnih postopkov. Evropsko sodišče je prepoznalo, da Slovenija ne sledi podpori  žrtvam , zato je državo opozorilo, da mora v roku 2 mesecev uskladiti in  zagotoviti zakonodajo, ki bo pravice žrtev spoštovala.

Ne samo ravnokar aktualen primer direktorja osnovne šole, zoper katerega poteka sodni postopek, ker je zaščitil deklici, žrtvi spolnega nasilja s strani dveh vrstnikov, katerima je zaradi zaščite teh deklic izrekel svojo odločitev, da naj ne hodita v šolo zadnje tri dni šolskega leta , temveč je to trenutno vrhunec realnosti, ki  jo doživljajo žrtve.

Nedopustno, nedojemljivo, ščitenje storilcev , ne oziraje se na položaj, občutja ali celo travmatiziranost žrtev !

Naj podkrepimo to stanje in s tem odnos do žrtev  s strani institucij nasploh  zgolj z nekaterimi primeri v zadnjem času:

– V primeru, ko je osnovnošolec s psihičnim  in tudi spolnim nasiljem skoraj leto dni  zlorabljal svojo sošolko, katera je iskala pomoč pri strokovni službi šole, se je zgodilo to, da ko ga je zaradi izostale pomoči klofnila, je naenkrat postala storilka fizičnega nasilja. Šolski inšpektor je  potrdil izrečen vzgojni ukrep šole zoper njo in tudi ravnanje ravnatelja, da ji je dal prepoved odhoda na končni šolski izlet. Storilec nasilja pa – nič. Deležen je bil razumevanja, podpore in za minimaliziranje njegovega ravnanja se je ravnatelj  celo domislil njegovo novo poimenovanje in sicer, da gre za »balkanskega romantika«.

– Žrtev spolnega nadlegovanja v lokalu, katera se je uprla storilcu na način, da ga je klofnila, je bila postavljena na isti  nivo kot nasilnež; oba sta bila obravnavana za prekršek z denarno kaznijo!

– Vsakodnevno se soočamo  s primeri neverjetne tolerance do nasilja v družini , katerega trpijo tudi otroci,

– Nepopustljivih zahtev sodišč za takojšnjim vzpostavljanjem stikov otrok z nasilneži,

– Toleranca do osumljencev spolnih zlorab otrok, katere so lahko še vedno zavržene z utemeljitvijo, da »pri dejanju niso dosegli spolne zadovoljitve«

– Strah tistih, ki želijo žrtve zaščititi pred nasiljem, katerimkoli ali bodo sploh slišani, strah žrtev pred sodnimi postopki, strah pred njihovo toleranco itd.

Vsakdo ima očitno svoje  osebnostne meje, na osnovi katerih se v svoji vlogi opredeljuje do tega ali je do nasilja prišlo ali ne! To je nesprejemljivo. Dobrodošli v Sloveniji ! je rekla dr. Leonida Zalokar in zastavila vprašanje, kakšne osebnostne strukture so ljudje, ki se odločajo oziroma sprejemajo takšne odločitve? Pri tem je dala tudi odgovor: njihova lastna osebnostna  struktura je njihova lastna patologija!

In njihove odločitve krojijo družbeno mnenje! Ustavimo to njihovo nasilje!

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si