You are here:  / Aktualno / All / NE POMENI NE!

NE POMENI NE!

Screen Shot 2019-02-05 at 1.30.55 PMV oddaji Tednik je sodelovala predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju, Katja Bašič. Vabljeni k ogledu.

Posilstvo je dejanje, zločin, s katerim posiljevalec ne samo v popolnosti uniči spolno integriteto žrtve, temveč žrtev izniči kot osebnost, izniči njeno pravico do zadovoljivih telesnih občutij, spremeni njen odnos do lastnega telesa, spremeni njene odnose do bližnjih in drugih oseb, spremeni njen odnos do življenja, jo zlorabi kot objekt za zadovoljitev svojih potreb po izvajanju nasilja, po zlorabi moči različnih oblik, kar jim prinaša v življenju zadovoljitve, s katerimi si dvigujejo svojo samopodobo.

Posiljevalci niso bolniki, pač pa so nasilneži, ki se znajo v vlogi osumljencev pred ustreznimi organi vešče preleviti v žrtve “pohotne osebe, ki jo tako ali tako vsi že poznajo /ki je s svojim vedenjem namigovala, kaj si želi / ki si je tak odnos želela, saj je bila tiho / na silo se je odnos zgodil samo zato, ker je ona tako hotela”, ipd.

Veliko število posilstev se zgodi tudi v družinskih krogih, ali v partnerskem, zakonskem odnosu. In ker seje država Slovenija hvalila, kako smo ena od redkih držav, ki imamo v zakonodaji kot kaznivo dejanje definirano tudi posilstvo v zakonski zvezi, je potrebno reči bobu bob: posilstvo v zakonski zvezi je pregonljivo na predlog! Torej posiljena ženska v zakonski zvezi ni deležna enakih pravic kot ženska žrtev posilstva “na ulici”. To spominja na čase, ko se nasilje v družini oziroma nad žensko v družini ni preganjalo po uradni dolžnosti, temveč na predlog! Ali se še spomnimo, kaj se je dogajalo?

Veliko žrtev si je, takoj ko je storilec, nasilnež, obrnil “ploščo” in začel z medenim vikendom ali tednom, s pregonom premislila. Normalno: niso imele vedenj, znanj o dinamiki nasilja, niso imele podpore ne samo v znanjih oziroma ozaveščenosti strokovnjakov v institucijah, niso imele podpore v družbeni ozaveščenosti. Na področju nasilja v družini, so se stvari kar spremenile. Ko pa govorimo o posilstvih zaznavamo padec prijavljivosti, ne glede na to, da se v zadnjih letih pogosteje soočamo s problemom drog za posilstvo, kar žal omogoča več tovrstnih zločinov.

Švedske raziskave kažejo, da je bilo 72 % žensk, ki so trpele nasilje v družini, tudi žrtev posilstva v partnerski zvezi s strani istega nasilneža. Ne verjamem, da je pri nas drugače. Toda, še tako spremenjena zakonodaja o zločinih posilstev, ki ne bo postavila žrtve posilstev v enak položaj, ne glede na to ali so z nasilnežem v partnerski ali zakonski zvezi ali ne, bo samo sporočilo, kakšna merila kot družba postavljamo. Nad nekaterimi je torej lahko volja, moč drugih.

Sofinancerji

Delovni čas

Ponedeljek: 9:00 – 17:00
Torek: 9:00 – 17:00
Sreda: 9:00 – 19:00
Četrtek: 9:00 – 17:00
Petek: 9:00 – 15:00

Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Kontakt

KONTAKT
Masarykova ulica 23, 1000 Ljubljana

080 28 80 - brezplačni telefon
Tel: 00386 (0)1 43 13 341
Faks: 00386( 0)1 43 13 341

E-pošta: spolna.zloraba@siol.net
Splet: www.spolna-zloraba.si